Pit-Stop gyorsszervíz, autójavítás, autószerelés

személygépkocsi gyorsszervíz, utazás előtti átvizsgálás, olajcsere, olajszűrő csere, gumi javítás, futómű beállítás, kerék centírozás, felni javítás, műszaki vizsgáztatás

Olajcsere

olajcsere
kapcsolódó tartalmak

Az olajcserét saját kezűleg is elvégezhetjük, azonban ez csak olyan embereknek ajánlott, akik értenek az autókhoz, mert ha rosszul csináljuk, komoly károkat okozhatunk az autóban.

Olajcsere

Nagyon fontos, hogy nem csak azt kell tudni, hogy milyen olaj kell az autónkba. A legtöbb gyártó valamilyen minősítési szintet is előír, a leglényegesebb ennek betartása. Ha ezek a feltételek megvannak, tulajdonképpen mindegy, hogy milyen olajat használunk, nyugodtan dönthetünk akár az ár alapján is, a márka nem játszik fontos szerepet.

A motorolaj leeresztését a legegyszerűbb akna fölött végezni, így kényelmesen elférünk. Akkor sem lehetetlen azonban a feladat, ha nincs aknánk, de itt fokozottan oda kell figyelni, ugyanis a kocsi alatt fekve, ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen magunkra engedhetjük a fáradt motorolajat, vagy más kellemetlenségek is előfordulhatnak. Hasznos lehet az olajleeresztő kanna, ebbe ugyanis könnyű beletalálni, fáradtolajjal töltve is hordozható, és a leeresztéssel sem lesz probléma. Persze bármilyen edény megfelel a célnak, de a leeresztett motorolaj kezelése nem mindig egyszerű, ha például egy vödörbe engedjük.

Nagyon fontos, hogy a fáradtolaj veszélyes hulladéknak minősül, ezért semmiképpen sem szabad egyszerűen kiönteni, sehova! Rengeteg hely van, ahol térítésmentesen átveszik az elhasznált motorolajat, egy ilyen helyre vigyük el, így a továbbiakban már szakszerűen fogják kezelni. Átvehetik például szervizekben vagy benzinkutakon is, nem kell sokat keresgélni ahhoz, hogy megszabadulhassunk tőle. Több helyen működik fáradtolajos kazán is, aki ilyennel fűt, örülni fog a kannányi olajnak, így érdemes a környezetünkben is körülnézni.

Az olajszűrő sem maradhat ki

Az olajcserék alkalmával mindig le kell cserélni az olajszűrőt is. Ez a kevésbé műszaki beállítottságú emberek számára egy kicsit bonyolultabb feladat lehet, nekik érdemes ezt szakemberre bízni – a szervizben egész biztosan jól csinálják majd. Számos ember szereti azonban ezt otthon megoldani, akár pénzspórolás céljából is. Ha úgy döntünk, hogy otthon intézzük el a motorolaj- és olajszűrőcserét, fontos, hogy ügyeljünk a biztonságra! A leszedés során vigyázzunk, mert lehet, hogy az olajszűrő még tele van a régi, forró olajjal, ezért érdemes olaj- és hőálló kesztyűt használni. Az olajszűrő alá és köré tegyünk tiszta törlőrongyot, ami felfogja az esetleg kiömlő olajat. Nagyon kell figyelni arra, hogy a nyíláson keresztül ne kerüljön semmilyen szennyeződés a motorba.

A régi olajszűrőt szerencsés esetben le tudjuk szedni kézzel, azonban az esetek többségében olajszűrő fogóra van szükség. Az olajszűrő fogót rá kell illeszteni az olajszűrőre, és meglazítani, ezt követően már kézzel is leszedhető. Leszedés után hasznos, ha tisztára töröljük az olajszűrő közvetlen környezetét, különösen fontos, hogy a gumigyűrű helye is tiszta és szennyeződésmentes legyen.

Az új olajszűrőket sokszor előkenik gyárilag. Ha mégsem, akkor néhány csepp friss motorolajjal kenjük meg a gumigyűrűt. A motorblokkon a gumigyűrű helyére is érdemes friss olajat tenni, mert így a motorblokkal találkozva nem gyűrődik és lejönni is könnyebben fog a következő olajcsere alkalmával. Az olajszűrőt ütközésig csavarjuk fel, tovább ne erőltessük. Az olajszűrő dobozán, vagy magán a szűrőn szerepel, hogy a gumigyűrű motorblokkal való találkozása után még mennyit kell húzni rajta ahhoz, hogy a gumitömítés tökéletesen zárjon, ehhez használhatjuk az olajszűrő fogót.

Linkek:
Keresned sem kell!

hasznos linkek gyűjteménye

Google PageRank