Pit-Stop gyorsszervíz, autójavítás, autószerelés

személygépkocsi gyorsszervíz, utazás előtti átvizsgálás, olajcsere, olajszűrő csere, gumi javítás, futómű beállítás, kerék centírozás, felni javítás, műszaki vizsgáztatás

Az életünk múlhat a fékeken

Az autók legfontosabb aktív biztonsági rendszere a fék. A fék karbantartása és folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen.

Fékberendezés

 

Egyértelmű, hogy ha rossz a fék, az hatalmas probléma lehet, hiszen nem tudunk megállni vagy lassítani, így pedig szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb baleset áldozatai leszünk. A fékekkel több probléma is lehet: nem fog kellően, „beesik” a fékpedál, esetleg „visszarúg”. Sok esetben ezek visszavezethetők arra, hogy a fékfolyadék nem elég, vagy levegős a rendszer, de nem minden esetben okozzák ezek a problémát.

A fékberendezés összetett rendszer, számos alkatrészből áll, így a meghibásodási lehetőségek sora is hosszú. Mivel a fék kiemelten fontos az autót vezető, és az autóban utazók biztonsága szempontjából, a gyárak alaposan megtervezik a fékeket, és úgy alakítják ki, hogy ha egy alkatrész meghibásodik, ne legyen teljesen működésképtelen az egész rendszer. Még a fékcső szakadás és a fékolaj elfolyása után is lassítható az autó, a kétkörös fékrendszerek megjelenésének köszönhetően. A fékrendszerek kopó alkatrészeket is tartalmaznak, ezért a rendszeres fékkarbantartás az üzembiztonság alapja. A gyártók előírják, hogy milyen időnként, illetve hány lefutott kilométer után kell ellenőrizni a fékrendszert.

 

Mi lehet a fékhiba oka?

 

A fékfolyadékot a gyári előírások szerint kétévente ki kell cserélni, mert a hőtűrése romlik, huzamos fékezésekkor felforr, felhabosodik, ezáltal a fékhatás csökken. Erről a tartós fékezések után beeső fékpedál árulkodik. A fékfolyadék szintjét időnként érdemes ellenőrizni, ugyanis ha a rendszer valahol szivárog, a fékolaj fogy. Ha veszélyesen kevés a fékolaj mennyisége, a kézifék kontrollámpa világít a műszerfalon – ilyenkor azonnal után kell tölteni, és szervizbe vinni a kocsit.

A fékfolyadék szivárgás veszélyes is lehet: ha erősödik, illetve ha a fék kopó alkatrészeire, a tárcsákra, dobokra kerül, így ugyanis a fékbetétek nem tudnak megkapaszkodni – az olaj keni a féket, megszűnik a fékhatás. Ilyen esetben rendszerint csak a négy kerék egyik féke hibás, a hibáról a fék félrehúzása árulkodik. A húzás intenzív, ha az első kerekek fékjével van gond, tompább, ha a hátsó tengelyi fékek valamelyike a rossz, mert azok kisebb szerepet játszanak a fékezési folyamatban.

Linkek:
Keresned sem kell!

hasznos linkek gyűjteménye

Google PageRank