Pit-Stop gyorsszervíz, autójavítás, autószerelés

személygépkocsi gyorsszervíz, utazás előtti átvizsgálás, olajcsere, olajszűrő csere, gumi javítás, futómű beállítás, kerék centírozás, felni javítás, műszaki vizsgáztatás

Az autószerelő válaszol

Az autószerelő válaszol
kapcsolódó tartalmak

Összeszedtük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és a válaszokat

Miért kell télen és nyáron másfajta gumit rakatni az autóra?

Mert teljesen mások az időjárási körülmények. A nyári melegben keményebb gumira van szükség, mert a melegtől a kerék felpuhul, míg télen puhább összetételűt célszerű használni, mert a hidegben a nyári túlságosan megkeményedik, és kevésbé jól tapad az aszfalthoz, amitől a vezetés sem lesz annyira biztonságos.

 

Mikor kell új gumit venni?

A törvény szerint akkor, ha a gumin lévő barázdák mélysége (profilmélység) már nem éri el az 1,6 millimétert. Szakemberek szerint azonban a gumi már 2 milliméter alatt nem látja el megfelelően a feladatát, ezért érdemes ennél az értéknél lecserélni. A javasolt profilméret nyári gumi esetén minimum 3 milliméter, téli gumi esetén minimum 4 milliméter.

 

Miért veszélyes nagyon kopott gumival közlekedni?

Mert jelentős mértékben megnő a fékút és romlik az autó irányíthatósága, ami balesetveszélyes. Ha a kerekek nem tapadnak megfelelően, egy hirtelen fékezés esetén nem biztos, hogy időben meg tudunk állni, vagy kellő biztonsággal tudjuk irányítani a kocsit.

 

Mi az a centrírozás?

A kerekek kiegyensúlyozását jelenti. Azért fontos, mert ha a kerekek nincsenek kiegyensúlyozva, az kormányszitálást okozhat, illetve a gumi és a gumialkatrészek kopását idézheti elő.

 

Mikor kell olajat cserélni?

A gyártók mindig előírják, hogy az adott esetben hány kilométer után van szükség olajcserére, ez az autó típusától függ. Általában 20-30 ezer kilométerenként javasolnak olajcserét, de öregebb, sokat futott autók esetén a csereperiódust 10-30 százalékkal csökkenthetjük.

 

Lehet-e otthon olajat cserélni?

Lehet, de igényel némi hozzáértést, ezért nem feltétlenül ajánlott mindenkinek próbálkoznia vele, nehogy problémát okozzon az autóban.

 

Mire kell figyelni otthoni olajcserénél?

Nem csak azt kell tudni, hogy milyen olaj kell az autónkba. A legtöbb gyártó valamilyen minősítési szintet is előír, a leglényegesebb ennek betartása. Ha ezt a két feltételt betartjuk, mindegy, hogy milyen márkájú olajat választunk, dönthetünk akár az ár alapján is.

 

Mit csináljunk a fáradtolajjal?

A fáradtolaj veszélyes hulladéknak minősül, ezért semmiképpen se öntsük ki! Számos hely van, ahol ingyenesen átveszik a leeresztett olajat, célszerű egy ilyen ponton leadni, így a továbbiakban szakszerűen fogják kezelni.

 

Mikor kell olajszűrét cserélni?

Akkor, amikor az olajcsere is megtörténik. Ez is elvégezhető saját kezűleg, de kezdőknek nem ajánlott vele próbálkozni, nehogy kárt tegyenek magukban vagy a motorban.

 

Mire kell odafigyelni, ha olajszűrőt cserélünk?

Elsősorban a biztonságra. A leszedés során vigyázzunk, mert lehet, hogy az olajszűrő még tele van a régi, forró olajjal, ezért érdemes olaj- és hőálló kesztyűt használni. Hasznos lehet az is, ha egy tiszta rongyot csavarunk az olajszűrő köré, ami felfogja az esetlegesen kiömlő olajat. Vigyázni kell, nehogy a motorba kerüljön valamilyen szennyeződés a nyíláson keresztül.

 

Milyen eszközök kellenek az olajszűrő cseréjéhez?

Olajszűrő fogóra jó eséllyel szükség lehet. Bár esetenként le lehet csavarni kézzel is a régi olajszűrőt, ez ritkán sikerül, többnyire fogó segítségével lehet csak a régit leszedni, illetve az újat megfelelően feltenni és rögzíteni.

 

Mikor kell a futóművet beállítani?

Új téli- vagy nyári gumi vásárlása, rendellenes gumikopás, futóműből jövő kopogó hang, bizonytalan úttartás, keréktárcsa sérülése esetén, futóműalkatrész cseréje után, illetve időszakosan évente egyszer, vagy 15000 kilométerenként.

 

Miért fontos a futómű megfelelő beállítása?

A vezetés biztonságossága szempontjából elengedhetetlen, mert ha rosszul van beállítva futómű, vezetés közben folyamatos kormánykorrigálásra van szükség. A rossz futómű beállítás emellett a gömbfejeket, kerék csapágyakat, felfüggesztéseket, a lengéscsillapító szárát jobban terheli, és jelentősen rontja a gépkocsi egyenes futását, ezzel növeli az üzemeltetési költségeket is.

 

Lehet-e saját kezűleg izzót cserélni?

Lehet, de az új autóknál már nem feltétlenül tudjuk magunk megoldani a feladatot, xenonos vagy LED-es lámpák esetén csak a szerelő segíthet, ráadásul ezeknél az autóknál már nem is férünk hozzá egykönnyen az izzókhoz.

 

Miért fontos, hogy minden lámpa működjön?

Egyrészt azért, hogy sötétben a többi autós jól lásson minket, ezzel csökkenthetjük a baleset kockázatát. Másrészt az is fontos, hogy lássák azt is, milyen manővert szeretnénk végrehajtani: ha például nem ég a féklámpa, és nem látják azonnal, hogy lassulunk, belénk rohanhatnak hátulról.

 

Miért kell folyamatosan karbantartani a féket?

Azért, mert ez az autó legfontosabb biztonsági rendszere, hiszen ez biztosítja, hogy meg tudjunk állni, lassítani tudjunk. A fékrendszerek kopó alkatrészeket is tartalmaznak, ezért a rendszeres karbantartás az üzembiztonság alapja.

 

Ha valami elromlik a fékben, már nem tudunk megállni?

Ez szerencsére nincs így, a gyártók úgy alakítják ki a rendszert, hogy ha egy alkatrész meghibásodik, ne legyen teljesen működésképtelen az egész rendszer. Még a fékcső szakadás és a fékolaj elfolyása után is lassítható az autó, a kétkörös fékrendszerek megjelenésének köszönhetően.

 

Mi baja lehet a féknek?

Mivel ez egy összetett rendszer, a hibalehetőségek sora igen hosszú. Egyetlen esetben tudjuk mi magunk megoldani a problémát: ha a fékfolyadék cseréje elmaradt, és ez okozza a gondot. A fékfolyadékot a gyári előírások szerint kétévente ki kell cserélni, mert a hőtűrése romlik, huzamos fékezésekkor felforr, felhabosodik, ezáltal a fékhatás csökken.

 

Elég csak nyáron bekapcsolni a klímát?

Nem, a zord idő ellenére hasznos lehet télen is elindítani néhányszor, hogy a gáz és az olaj megfelelően körbejárhassa a rendszert.

 

Mi baja lehet a klímának?

Ha a klímaberendezés által előállított levegő nem elég hideg, nagyon valószínű, hogy a rendszerből valamennyi gáz elillant: ebben az esetben gázrátöltéssel a gyári értékre állítják vissza a gáz mennyiségét. Amennyiben a rendszer egyáltalán nem hűt, akkor valószínű, hogy nincs gáz a rendszerben, és újra fel kell tölteni.

 

Hogyan kell fertőtleníteni a rendszert?

A klíma fertőtlenítését szervizben végzik, a baktériumok és a gombák megölésének céljából, emellett a kellemetlen szagokat is el lehet így tüntetni.

 

Baj, ha megsérült a felni?

Igen, ugyanis a felninek nem csak esztétikai szerepe van. A megütött, deformálódott felnik kellemetlen komfortérzetet, illetve a futómű károsodását okozhatják, befolyásolják a biztonságot.

 

Mire való a gyorsszerviz?

A gyorsszerviz az autó használatból adódó esetleges apróbb hibáinak felderítésére és kijavítására szolgál.

 

Mit takar egy gyorsszerviz?

Egy gyorsszerviz során kisebb javításokat végeznek el, de olajcsere, futómű beállítás, műszeres diagnosztika, klímatöltés, izzó csere, a fékek ellenőrzése javítása, gumicsere, gumijavítás és felnijavítás is szerepel a repertoárban.
 

Linkek:
Keresned sem kell!

hasznos linkek gyűjteménye

Google PageRank